Rab

Otok Rab smješten je na sjevernom dijelu Jadranskog mora kao dio Kvarnerskog arhipelaga. Uz grad Rab, na otoku je još 7 mjesta: Lopar, Barbat, Banjol, Palit, Kampor, Mundanije, Supetarska Draga. Na Rabu živi približno 9 000 stanovnika.

Mještani se bave organiziranim turizmom već više od 120 godina, ali i pratećim djelatnostima (ribarstvo, stočarstvo, maslinarstvo, vinarstvo, brodogradnja…). Razvoj turizma na otoku prvenstveno je omogućila ugodna mediteranska klima čija je glavna značajka toplo ljeto i blaga zima. Broj sunčanih sati iznosi prosječno 2 497 sati godišnje. Prosječna temperatura zraka ljeti je 26 C, a prosječne temperature mora od svibnja do listopada iznose
preko 23 C.

Prva asocijacija na grad Rab mnogima su zasigurno četiri poznata rapska zvonika i zamišljena slika grada kao broda s četiri jarbola. To su: zvonik crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije – katedrale, zvonik crkve sv. Ivana Evanđeliste
(smješten uz ostatke crkve), zvonik crkve sv. Andrije Apostola i zvonik crkve sv. Justine.

Burna i slavna povijest otoka i grada ostavila je bogato kultuno – povijesno nasljeđe koje se ogleda u arhitekturi
sakralnih i drugih objekata, spomeničkoj baštini, arheološkim nalazima, u tradiciji i običajima. Duh prošloga vremena još se može osjetiti u šetnji rapskim ulicama. U ljetnim mjesecima ulice i trgovi preplavljeni su turistima i
prodavačima suvenira.

U smjeru Kampora, pri dnu uvale sv. Eufemija, nalazi se franjevački samostan sv. Bernardina sa dvije crkve (sv.
Eufemije i sv. Bernardina) i muzejem u kojem se nalaze slike, vrijedne stare knjige, crkvene umjetnine, etnografska
zbirka, numizmatička kolekcija…

Zaštitnik otoka Raba je sv. Kristofor po čijem je zagovoru prema legendi otok nekoliko puta spašen od napadača.
Relikvijar (škrinja) za svečevu lubanju iz 12. st. čuva se u Sakralnoj zbirci rapske katedrale.

 

Jedna od većih kulturnih manifestacija otoka je “Rapska fjera” koju svake godine posjeti više desetaka tisuća turista. Za vrijeme Fjere (25. – 27. srpnja) ulice grada Raba postaju pozornica na kojoj akteri u srednjovjekovnim kostimima
prikazuju stara umijeća i zanate. Posljednja večer obilježava se velikim viteškim turnirom na Trgu sv. Kristofora gdje se rapski samostreličari nadmeću u gađanju samostrelom, pokazujući svoje vještine, precizno oko i sigurnu ruku. Rapski samostreličari nastupaju i više puta tijekom sezone.

Rab je osvojio brojne nagrade među kojima se izdvajaju: 2004. Rab – najbolja turistička destinacija u Hrvatskoj, 2005. viceprvak turizma te “Srebrni cvijet Europe”, kao jedna od najuređenijih i najpoželjnijih europskih destinacija uopće. Rabljani se posebno ponose svojim Plavim zastavama.

Izdvojeno

Samba festival

Podsjećajući na Copacabanu, Rajska plaža je idealno mjesto za oživjeti izvorni brazilski ples sambu pri čemu se okuplja veliki broj samba skupina.

Skulpture u pijesku

Rajska plaža tijekom lipnja pretvara se u atelje na otvorenom, gdje brojni mladi umjetnici stvaraju originalne skulpture u pijesku.

MTB 4 Islands

MITAS 4 islands je brdska biciklistička utrka preko 4 kvarnerska otoka – utrka u kojoj je svaki otok jedna etapa, kozji putevi su staza, a more vam stalno namiguje!

Fruga Art Trail

 
Nastala je umjetnička staza Fruga Art Trail koja poziva posjetitelje na šetnju Premužićevom stazom na visoravni kako bi otkrili krajobrazne umjetničke projekte na različitim lokacijama.

 

Animacije - aerobik na plaži

RAJSKA PLAŽA ČRNIKA - Ponedjeljak - petak od 10:00h

LIVAČINA - Ponedjeljak - Srijeda - Petak od 17:00h

GORNJI MEL - Utorak i Četvrtak od 17h

 

Čestit Božić i sretna nova 2022. godina!

 

Vaša TZO Lopar 

Festival skulpture u pijesku 2022

Festival skulpture u pijesku i ove godine se održava na prekrasnoj Rapskoj plaži od 28.lipnja do 01. srpnja!

Pridružite nam se!

 

Geopark Lopar

Geološki vrt Lopar s ukupno 50 označenih geoloških točaka, u sklopu Geoparka otoka Raba obiluje geološkim zanimljivostima i rijetkom vegetacijom

Rab island Trail 2022

Rab Island Trail jedno od najpopularnijih trkališta Hrvatske treking lige, koje se održava od 2007. godine. Sudionici sudjeluju u 3 kategorije za muškarce i 3 za žene.

 Pridružite nam se ove godine 01. listopada!

Mala Gospa

Proslava započinje rano ujutro (8. rujna), kada se hodočasnici u pratnji brojnih turista okupljaju oko crkve Rođenja Male Gospe, a bogoslužja se održavaju u 10:00, 15:00 i 17:00.

Mesopust u Loparu

Loparski maškari su ponos mjesta jer njihova tradicija traje više od 150 godina. Na otoku Rabu Lopar je jedino mjesto sa specifičnom pokladnom tradicijom, autohtonom maskom i običajima. 

Festival skulptura u pijesku

Rajska plaža postaje nadrealni svijet skulptura od pijeska od kojih zastaje dah! Sudjelujte u našem festivalu skulptura od pijeska i uživajte u umjetnosti izrade skulptura od pijeska!

Rab Archaeological Traces

U netaknutim otočnim krajolicima projektom Rab Archaeological (T)races prezentirana je vrijedna arheološka, sakralna i etnografska baština koja datira od prapovijesti pa do početka 20. st. Lokaliteti su prezentirani na 34 info točke.

Aktivnosti

Za sve one koji žele svoj sunčani odmor provesti aktivno, prepustite se avanturističkom i športskom duhu i odmorite se na otoku Rabu.

U ponudi su brojni moderno opremljeni sportski tereni među kojima se ističu teniski tereni i malonogometno igralište s umjetnom travom.

Lopar nudi svakodnevno poludnevna putovanja brodom sa staklenim dnom u akvatoriju Lopara i Golog otoka i Grgura.

Posebnosti Lopara

Pješčani raj

Bogata kultura i povijest

Oaza prirodnih ljepota

LOPAR otok Rab