Geopark i arheologija

Svakako posjetite Podšilo i pogledajte rimsku keramičarsku peć, graditeljsku i kućansku keramiku te ostatke antičkih zidova. Preporučamo posjetiti i geološki vrt Lopar u kojem možete vidjeti geološke zanimljivosti i rijetku vegetaciju uz besplatno stručno vođenje.

U Loparu postoji nekoliko arheoloških lokaliteta, a česti je predmet i geoloških istraživanja zbog izuzetnog krajolika i geomorfoloških oblika.
Tragovi naseljenosti na Rabu su stari. Ostaci materijalne kulture na loparskom poluotoku pronađeni su 60 – ih godina 20. st. Otkriveno je paleolitsko nalazište s dosta kremenih artefakata. Najviše je toga nađeno u blizini pitke vode pa se pretpostavlja da je tu bilo prethistorijsko naselje.
Gradine i grobni humci pronađeni na Rabu svjedoče o obitavanju Liburna. Do sada je otkriveno 9 nalazišta iz razdoblja prapovijesti, od čega su dva (gradine) locirana na flišnom poluotoku Lopara, a ostalih sedam na dijelu vapnenačkog Kamenjaka koji okružuje loparsko polje. Od nekropola je najbolje istražena ona na Gromačici gdje je nađen bodež, brončana sjekira, igla sa zavojnicama i sl. Za kasnije razdoblje postoje pretpostavke o grčkoj kolonizaciji Lopara kod Punte Zidine. Ondje je postojala gradina s kontrolnom, obrambenom i sklonišnom funkcijom, najvjerojatnije s kontinuitetom od antike do ranog bizantskog vremena. Nakon toga došli su Kelti, a zatim i Rimljani koji su ovdje vladali do pada Rimskog carstva 476. godine.
Posebno je zanimljiva djelomično očuvana rimska keramičarska peć na lokalitetu Podšilo, na kojoj je Institut za arheologiju u Zagrebu u proljeće 2009. godine proveo zaštitna arheološka iskapanja. Uz otkriće keramičarske peći na širem prostoru uz lokalitet Podšilo otkriven je cijeli niz pokretnih i nepokretnih nalaza koji ukazuju na vrlo intenzivan život ovog prostora u doba rimske antike – mnoštvo površinskih nalaza ulomaka rimske graditeljske i kućanske uporabne keramike te amfora. Iz brojnih pokretnih nalaza keramike i ostataka antičkih zidova na širem prostoru ovog lokaliteta, može se naslutiti da je nalaz rimske keramičarske peći tek dio jednog većeg gospodarskog kompleksa i to lokalne rimske keramičarske radionice.

Neko je vrijeme otok Rab bio pod vlašću Ostrogota i Bizanta. Povijesni razvoj loparskog prostora i otoka Raba moguće je gledati kroz etape: od Liburna do doseljenja Slavena, od slavenskog doseljenja do 1409. godine, razdoblje mletačke vlasti (1409. – 1797.), austrijska, odnosno autro – ugarska etapa, razdoblje u okviru južnoslavenske države i suvremena etapa samostalne Hrvatske.

Geološki vrt Lopar s ukupno 50 označenih geoloških točaka, u sklopu Geoparka otoka Raba obiluje geološkim zanimljivostima i rijetkom vegetacijom. Na brojnim geološkim točkama mnoštvo je fosila, a posebno oblikovane stijene i geološki profili plijene pažnju svojom neobičnošću.
Projekt “Geopark otok Rab” je zamišljen u svrhu upoznavanja otočana i njihovih gostiju s posebnim vrijednostima prirodne baštine te valorizacije već prepoznatih lokaliteta na međunarodnoj razini i poticanja razvoja geoturizma kao zasebne grane turističke ponude u Hrvatskoj.
Za sve turiste se tijekom turističke sezone organiziraju besplatna stručna vođenja kroz geološke i arheološke lokalitete Lopara.

Izdvojeno

Samba festival

Podsjećajući na Copacabanu, Rajska plaža je idealno mjesto za oživjeti izvorni brazilski ples sambu pri čemu se okuplja veliki broj samba skupina.

Skulpture u pijesku

Rajska plaža tijekom lipnja pretvara se u atelje na otvorenom, gdje brojni mladi umjetnici stvaraju originalne skulpture u pijesku.

MTB 4 Islands

MITAS 4 islands je brdska biciklistička utrka preko 4 kvarnerska otoka – utrka u kojoj je svaki otok jedna etapa, kozji putevi su staza, a more vam stalno namiguje!

Plaćanje turističke pristojbe (boravišne pristojbe)

Platitelj: Ime i prezime, adresa
Primatelj: TZO Lopar
Model: HR 67
Broj računa primatelja (IBAN): HR7210010051762404745
Poziv na broj odobrenja: OIB iznajmljivača
Opis plaćanja: plaćanje turističke pristojbe

Turistička (boravišna) pristojba obračunava se na slijedeći način:

ukupan broj postelja x visina paušala turističke pristojbe = paušal boravišne (turističke) pristojbe

- Visina turističke pristojbe za iznajmljivače u Loparu je 55,00 € po krevetu (glavni i pomoćni ležaji se isto obračunavaju).
Turistička pristojba se uplaćuje na račun područne turističke zajednice, gdje se mogu preuzeti i uplatnice. Uplatnice se mogu preuzeti i iz sustava eVisitor. Pristojba se može platiti jednokratno do 31.07. ili u tri jednaka obroka s rokovima dospijeća do 31.7., do 31.8., te do 30.9.

 

 

Za sve eventualne nejasnoće, stojimo Vam na raspolaganju.
Tel: 051 775 508
Ured TZO Lopar

Plaćanje turističke članarine

Platitelj: Ime i prezime, adresa
Primatelj: TZO Lopar
Model: HR 67
Broj računa primatelja (IBAN): HR3410010051762427157
Poziv na broj odobrenja: OIB iznajmljivača
Opis plaćanja: plaćanje turističke članarine

Novi Pravilnik o visini članarine TZ utvrdio je godišnji paušalni iznos članarine po krevetu u iznosu od 45,00kn (5,97 ) za glavni ležaj a 22,50kn (50%) (2,98 ) za pomoćne ležajeve.

Iako se članarina turističkim zajednicama ili turistička članarina, više neće računati na temelju svih primitaka u protekloj godini, domaćin je obvezan iskazati primitke u obrascu EP na temelju knjige Evidencija o prometu, zbog evidencije prometa u Poreznoj upravi.

Turističku članarinu moguće je platiti jednokratno do 31.07. ili u tri jednaka obroka od 31.07., 31.08. i 30.09.

1€ = 7,5345 kn

Iznajmljivač je dužan podnositi i Obrazac TZ2 nadležnoj poreznoj upravi do 15.01. tekuće godine.

Fruga Art Trail

 
Nastala je umjetnička staza Fruga Art Trail koja poziva posjetitelje na šetnju Premužićevom stazom na visoravni kako bi otkrili krajobrazne umjetničke projekte na različitim lokacijama.

 

Animacije - aerobik na plaži

RAJSKA PLAŽA ČRNIKA - Ponedjeljak - petak od 10:00h

LIVAČINA - Ponedjeljak - Srijeda - Petak od 17:00h

GORNJI MEL - Utorak i Četvrtak od 17h

 

Čestit Božić i sretna nova 2022. godina!

 

Vaša TZO Lopar 

Festival skulpture u pijesku 2022

Festival skulpture u pijesku i ove godine se održava na prekrasnoj Rapskoj plaži od 28.lipnja do 01. srpnja!

Pridružite nam se!

 

Geopark Lopar

Geološki vrt Lopar s ukupno 50 označenih geoloških točaka, u sklopu Geoparka otoka Raba obiluje geološkim zanimljivostima i rijetkom vegetacijom

Rab island Trail 2022

Rab Island Trail jedno od najpopularnijih trkališta Hrvatske treking lige, koje se održava od 2007. godine. Sudionici sudjeluju u 3 kategorije za muškarce i 3 za žene.

 Pridružite nam se ove godine 01. listopada!

Mala Gospa

Proslava započinje rano ujutro (8. rujna), kada se hodočasnici u pratnji brojnih turista okupljaju oko crkve Rođenja Male Gospe, a bogoslužja se održavaju u 10:00, 15:00 i 17:00.

Mesopust u Loparu

Loparski maškari su ponos mjesta jer njihova tradicija traje više od 150 godina. Na otoku Rabu Lopar je jedino mjesto sa specifičnom pokladnom tradicijom, autohtonom maskom i običajima. 

Festival skulptura u pijesku

Rajska plaža postaje nadrealni svijet skulptura od pijeska od kojih zastaje dah! Sudjelujte u našem festivalu skulptura od pijeska i uživajte u umjetnosti izrade skulptura od pijeska!

Rab Archaeological Traces

U netaknutim otočnim krajolicima projektom Rab Archaeological (T)races prezentirana je vrijedna arheološka, sakralna i etnografska baština koja datira od prapovijesti pa do početka 20. st. Lokaliteti su prezentirani na 34 info točke.

Aktivnosti

Za sve one koji žele svoj sunčani odmor provesti aktivno, prepustite se avanturističkom i športskom duhu i odmorite se na otoku Rabu.

U ponudi su brojni moderno opremljeni sportski tereni među kojima se ističu teniski tereni i malonogometno igralište s umjetnom travom.

Lopar nudi svakodnevno poludnevna putovanja brodom sa staklenim dnom u akvatoriju Lopara i Golog otoka i Grgura.

Posebnosti Lopara

Pješčani raj

Bogata kultura i povijest

Oaza prirodnih ljepota

LOPAR otok Rab