Izleti

Izleti

Mini taxi – brodovi koji čuvaju tradiciju i na način naših starih prevoze turiste do obližnjih plaža, kreću iz Lučice. Moderniji oblik istih usluga su izletnički brodovi koji svakodnevno vode turiste u vrlo atraktivno razgledavanje podvodnog svijeta (poludnevna putovanja brodom sa staklenim dnom – glass boat), nekoliko brodova za cjelodnevne izlete na obližnje otočiće Sv. Grgur, Goli otok, u Bašku na otoku Krku, na Košljun, u Zavratnicu (uvala koja oblikom podsjeća na fjord), kao i sve atraktivnija ribarenja s turistima (“fishing”).
Zbog blizine od svega 120 km, Plitvička jezera također su pravi mamac za izletnike. To je najveći i najstariji hrvatski nacionalni park (zaštita od 8. travnja 1949.) kojega je 1979. godine UNESCO proglasio svjetskom prirodnom baštinom.

ovimaedan od najčešćih je izlet na Goli otok na kojem se nalazi bivši zloglasni zatvor, pa ga turisti nerijetko zovu “hrvatski Alcatraz”. O teškoj sudbini zatvorenika na golootočkom kamenu svjedoče brojne ruševne zgrade, kaznionice i radionice.
Od turističkih sadržaja na Golom otoku postoji: manji ugostiteljski objekt, vlakić za lakše svladavanje otočkih staza, te suvenirnica.
Htjeli biste pogledati plaže i podmorje, a pri tome ostati suhi? Brodski izlet katamaranom sa staklenim dnom Grga omogućava vam da istovremeno promatrate najljepše plaže otoka Raba i uživate u prizorima iz podmorja, ako uspijete u isto vrijeme gledati na dvije strane. Osim kružnog putovanja oko poluotoka Lopara, tri puta tjedno možete i na izlet do Baške na otoku Krku.
Više o voznom redu i ponudi na linkovima –

 

Goli otok

Goli otok je jedan od najpoznatijih i najzloglasnijih zatvora u Europi nakon Drugoga svjetskog rata, otvoren 1948., a zatvoren 1988. godine. Iako su i za vrijeme Prvoga svjetskog rata ovdje nakratko bili internirani ruski zarobljenici, najstrašnija povijest otoka zbivala se za vrijeme “Informbiroa”, 1949.-1958., kada su ovdje zatvarani i mučeni politički zatvorenici, protivnici tadašnjeg Titovog komunističkog režima, odnosno sljedbenici Staljinovog režima. Kroz golootočki pakao prošlo je po nekim statistikama preko 16 000 osuđenika (od kojih je od iscrpljenosti i bolesti oko 400 izgubilo svoje živote), a znalo ih je istovremeno boraviti i preko 3 500. 

Na Golom otoku bila su primjenjivana strašna kažnjavanja, a sve s ciljem da osuđenik izgubi svoju osobnost. Istovremeno su osuđenici prisiljavani na teški fizički rad u kamenolomima, raznim pogonima… Pri dolasku prvih osuđenika (09.07.1949.) otok je bio potpuno gol, a pošumili su ga i izgradili sami osuđenici. Jaka bura u zimskim mjesecima, te nesnosne vrućine tijekom ljetnih mjeseci, samo su im otežavale ionako tešku sudbinu. 1950. god. sagrađen je u uvali Senjskoj tzv. Logor R-5 gdje su kaznu izdržavale žene – političke osuđenice, a od 1958. na Goli otok počinju stizati i ostale kategorije osuđenika (kriminalci…), kada režim postaje nešto blaži. Bijeg sa Golog otoka bio je gotovo nemoguć (strogi nadzor, jake morske struje, udaljenost od kopna…), a sve se odvijalo u najvećoj tajnosti, tako da je dio istine tek sada počeo dolaziti na svjetlo dana.

Upravna zgrada

Izgrađena je ze vrijeme Informbiroa (1950. god.) od kamenih blokova klesanih isključivo ručnim radom zatvorenika. Bila je najljepša i najuređenija zgrada na otoku pa su je zbog toga osuđenici zvali “hotel”. Tu je bilo smješteno rukovodstvo zatvora, referenti i uprava. Odmah do nje nalazila se brijačnica i trgovina za rukovodioce zatvora.

Posjetna zgrada

To je prva zgrada izgrađena na otoku (1949. god.), a osuđenici su je zvali “kamena”. Ovdje je bila smještena prva uprava zatvora do izgradnje “hotela” (nove upravne zgrade). Nakon preseljenja uprave, u ovoj zgradi borave policajci – časnici. 1956. god., završetkom Informbiroa, zgrada se koristi za posjete osuđenicima. Svaki osuđenik koji je bio uzornog ponašanja imao je pravo na jednu posjetu mjesečno i to samo od strane najuže obitelji. Posjete su trajale od 2 sata do 2 dana, ovisno o vladanju osuđenika (izvršavanje radnih zadataka, poslušnost itd.).

Kuglana – kino

Ova zgrada izgrađena je 1951. god., a zbog staze za kuglanje namijenjene isključivo čuvarima prozvana je “kuglana”. Osim kuglanja u njoj su se održavale razne proslave, banketi i zabave. Kasnije se zgrada koristila za prikazivanje političkih dokumentarnih filmova za čuvare i osuđenike.

Industrijski pogoni

Izgrađena je za vrijeme Informbiroa, ali tek kasnije dolazi u funkciju. Svi osuđenici imali su svoje radno vrijemo od 8 sati koje su provodili radeći u jednom od 3 pogona (ovisno o psihofizičkim sposobnostima). Za prekovremeni rad i rad preko norme bili su nagrađivani pa čak i plaćani.

Drvni pogon: u njemu se radio drveni namještaj za izvoz (Amerika i Meksiko). Osuđenici su se na otoku doškolovali za određene poslove, te su proizvodili visokokvalitetni namještaj (stolovi i stolice).

Metalni pogon: tu su se proizvodili razni metalni proizvodi kao priprema za metalnu industriju (traktorske šasije, prirubnice za cijevi, dijelovi za brodogradnju i sl.).

Kameni pogon: tu su se proizvodile visoko kvalitetne teraco pločice, betonski blokovi za zidanje… Kamen se vadio u nekoliko otočnih kamenoloma, separirao se, te obrađivao za razne potrebe.

Za vrijeme informbiroa postojalo je i brodogradilište u kojem su za nekoliko godina izgrađena 3 drvena broda nosivosti 110 tona (“1. Maj”, “13. Maj” i “25. Maj”), a koje je kasnije služilo kao remontno brodogradilište.

Prijemno-otpusni odjel (karanten)

Izgrađena za vrijeme Informbiroa (1951.god.). Svi osuđenici morali su u ovoj zgradi provesti mjesec dana prilikom dolaska kako bi se upoznali s kućnim redom i pravilima ponašanja, te nešto kraće prilikom odlaska. Tu su dobivali svoj matični broj, razduživali civilnu i zaduživali zatvorsku odjeću i obuću. Prilikom pregleda ustanovile bi im se psihofizičke sposobnosti prema kojima su se raspoređivali na određena radna mjesta. Uz karanten je bila i bolnica za osuđenike i službenike, u kojoj su se obavljali i operacijski zahvati. Ispred zgrade nalazi se tzv. Petrova rupa u kojoj su se provodila mučenja osuđenika.

Odjel 102 (zatvor u zatvoru)

Izgrađen je sa svrhom pojačanog nadzora nad problematičnim osuđenicima koji su na bilo koji način kršili kućni red. Dok su ostali osuđenici na otoku bar donekle imali slobodu kretanja, u odjelu 102 kretanje je bilo ograničeno na jednosatnu šetnju dnevno i to u krugu 50 m². U prizemlju se nalazi 20 samica, a na katu je stacionar za oko 50 osuđenika. Iza odjela 102 nalazila se bolnica i škola (izgrađena nakon 1958.) u kojoj su se osuđenici mogli školovati za razne zanate.

Raportna zgrada

Izgrađena je za vrijeme Informbiroa (1950.god.) i u njoj su prvotno na katu boravili stražari, a u prizemlju su bile samice. Kasnije se tu nalazila matična evidencija, materijalna služba (logistika) za osiguravanje hrane, pića i svih drugih potrepština, a u novije vrijeme su u njoj boravili odgajatelji kod kojih su osuđenici išli na razgovore. Svaka grupa osuđenika imala je svog odgajatelja koji je pratio njihov rad i ponašanje te pomagao u rješavanju njihovih problema.

“Žica”

Kompleks zgrada ograđen žicom po kojoj je i dobio naziv. U žici su se nalazile barake za spavanje (paviljoni), kantina ili menza, pekara, kotlovnica, praonica rublja, skladište hrane. Oko žice su se nalazila stražarska mjesta s reflektorima, te su osuđenici bili pod stalnim strogim nadzorom.

Početkom 70 -ih na katu kantine uredile su se spavaone za oko 300 osuđenika kamenog pogona (odjel 1), te se gradi zgrada metalnog i drvenog pogona (odjel 2 i 3) za oko 400 do 500 osuđenika. Izgradnjom tih odjela prvobitni paviljoni se napuštaju, a početkom 80 -ih kompletno se ruše. Iza odjela 2 i 3 bilo je jedno od najmodernijih kina u državi sagrađeno 50 -ih godina u kojem su se prikazivali filmovi, igrale kazališne predstave itd. 

Jedna od najvažnijih zgrada u žici bila je tzv. CENTAR, sagrađena 1949.god., u kojoj se vodila kartoteka osuđenika, cenzura pošte, brojno stanje i sva ostala potrebna evidencija. U njoj je boravio nadzornik osiguranja za cijeli kompleks. U novije vrijeme za osuđenike su izgrađena sportska igrališta.

Sveti Grgur

Otočić Sv. Grgur smješten je između Lopara, Krka, Prvića i Golog otoka, i drugi je najzeleniji otok na Jadranu. Zbog njegovog bogatog zelenog pokrova, Loparani su od najranijih vremena ondje odvodili ovce na ispašu. 

Danas se mogu vidjeti ostaci ženskog kaznenog logora i 50 – ak bunkera uklopljenih u kameniti pejzaž. Otok je posebno pogodan za razvoj lovnog turizma. Njegove prekrasne uvale, plaže, šume, te ugođaj netaknute prirode privlače brojne nautičare i izletnike.Na Sv. Grguru se nalazi i novouređeni ugostiteljski objekt, a jeleni lopatari koji turistima jedu iz ruke već su postali prava atrakcija.

Istaknuto

Paradise Samba Festival - Lopar

Naša Rajska plaža neodoljivo podsjeća na brazilsku Copacabanu i stoga ne čudi da je upravo ona domaćin Festivala sambe na kojem brojne samba skupine iz cijelog svijeta svojim plesovima, svirkom i vrućim samba ritmovima mame uzdahe brojnih turista.

Festival skulptura u pijesku - Lopar

Rajska plaža se tijekom lipnja se pretvara u atelje na otvorenom, gdje brojni mladi umjetnici punih tjedan dana stvaraju originalne skulpture u pijesku.

MTB 4 Islands

MITAS 4 ISLANDS je brdska biciklistička utrka preko 4 kvarnerska otoka - utrka u kojoj je svaki otok jedna etapa, kozji putevi su staza, a more vam stalno namiguje!

AEROBIC acitivities on beach

PARADISE BEACH ČRNIKA - Monday - Saturday 10am

LIVAČINA BEACH- Monday - Wednesday - Friday from 5pm

GORNJI MEL BEACH - Thuesday and Thursday from 5pm

 

Merry Christmas and a Happy New Year 2022!

 

Tourist board Lopar 

Sand sculpture festival 2022

The Sand Sculpture Festival is being held on the beautiful Rab beach this year as well, from June 28th to July 1st!

Join us!

 

Geopark Lopar

The Lopar Geomorphologic Garden, part of the Rab Island Geopark, with a total of 50 marked geological points, is rich in geologically interesting features and rare flora

Rab island Trail

Rab Island Trail is one of the most popular racetracks in the Croatian Trekking League, which has been held since 2007. Participants participate in 3 categories for men and 3 for women.
Join us on October 1th!

Birth of Little Mary

The celebration begins early in the morning (September 8), when pilgrims accompanied by numerous tourists gather around the Church of the Nativity of the Blessed Virgin Mary, and services are held at 10:00, 15:00 and 17:00.

Mesopust in Lopar

(The Masquerades of Lopar) are the pride of the village since their tradition is over 150 years old. Lopar is the only village in the island of Rab that has preserved and nurtured the carnival tradition, with authentic masquerade and rituals.

Sand Sculpture Festival

Paradise Beach is becoming a surreal world of breathtaking sand sculptures! Participate in our sand sculpture festival and enjoy the art of making sand sculptures!

Rab Archaeological Traces

The project Rab Archaeological (T)races was developed on the idea of an open-air museum, presenting about 30 archaeological sites in the area of the island of Rab.

Aktivnosti

Za sve one koji žele svoj sunčani odmor provesti aktivno, prepustite se avanturističkom i športskom duhu i odmorite se na otoku Rabu.

U ponudi su brojni moderno opremljeni sportski tereni među kojima se ističu teniski tereni i malonogometno igralište s umjetnom travom.

Lopar nudi svakodnevno poludnevna putovanja brodom sa staklenim dnom u akvatoriju Lopara i Golog otoka i Grgura.

Posebnosti Lopara

Pješčani raj

Bogata kultura i povijest

Oaza prirodnih ljepota

LOPAR otok Rab