O Loparu

Povijest i kultura

Tragovi naseljenosti na otoku, pa tako i u Loparu su vrlo stari, što dokazuju brojna prapovijesna nalazišta, gradine i grobni humci, te artefakti koji potvrđuju kontinuitet života na otoku. Pisanih tragova je malo, no legenda kaže da je Lopar rodno mjesto sv. Marina, klesara i utemeljitelja Republike San Marino. 
Postoji nekoliko objašnjenja podrijetla imena Lopar: dok jedni smatraju da ime potječe od latinske riječi Eporium što znači isturen, drugi pronalaze podrijetlo imena u imenu grčkog otoka Paros koji je u antičko vrijeme bio poznat po mramoru. 

Mramor se od davnina iskorištavao i na Golom otoku i kod Lopara pa se pretpostavlja da je najbliža lokacija dobila ime Neos Paros (Novi Paros), Neoparo ili Epario koje se kasnije preoblikovalo u – Lopar. Također, neki su mišljenja da je ime slavenskog podrijetla s obzirom da “Lopar” označava lopatu ili pliticu na koje prostor Lopara u odnosu na ostali dio otoka, zaista i podsjeća.

Legenda o sv. Marinu

Lopar je rodno mjesto sv. Marina – klesara i osnivača Republike San Marino. Njemu u čast, ime “San Marino” danas
nose Turističko naselje, Autokamp i kulturno – umjetničko društvo u Loparu, a u centru mjesta nalazi se i spomen-obilježje sv. Marinu.  

Prema narodnom pripovijedanju, Marin se rodio u Loparu u 3. st, prije više od 1700 godina. Izučivši klesarski zanat, otplovio je trbuhom za kruhom preko Jadranskog mora. Pristao je na obalu apeninskog poluotoka, u blizini današnjeg grada Riminija. Vrlo brzo postao je cijenjen u kršćanskoj zajednici, ali i progonjen zbog svojih kršćanskih propovijedi, pa je u bijegu pronašao utočište na brdu Titan. Ubrzo su i drugi prognanici privučeni sigurnošću brda Titana i glasom o svetosti pustinjaka Marina, slijedili njegov trag. 

Tako su se oko njega okupili brojni vjernici i stvorili malu zajednicu, a “srce” njihove kršćanske vjere bila je mala crkvica koju su ondje sagradili. To su bili počeci Republike San Marino – najstarije republike u Europi.  Nakon smrti, Marin je pokopan upravo u toj kapelici koju je sam sa svojom zajednicom podigao. Kasnije je proglašen svecem i zaštitnikom Republike San Marino. 

Dan sv. Marina slavi se 3. rujna i to je državni praznik u San Marinu. Loparani mu odaju počast uprizorenjem njegova
života i napuštanja rodnog Lopara, svake godine tijekom manifestacije “Loparska noć – povratak korijenima”.

Običaji i tradicija

Nositelj i čuvar loparske tradicije i običaja je KUD “San Marino” koje djeluje od sredine 1980-ih, a formalno je osnovano 1998. godine, s temeljnom idejom očuvanja kulturne baštine i obnove tradicije mjesta. U ljetnim se mjesecima tradicionalnim plesovima “tanac” i “pojka” uz zvukove specifičnog puhačkog instrumenta – miha više puta i u raznim prigodama predstavljaju turistima.  Raspored nastupa potražite na informativnim pločama u hotelu ili turističkom naselju.

Loparski maškari su posebna pokladna tradicija koja specifičan i jedinstven način već više od 150 godina obilježava kraj zime i dolazak proljeća. Očuvana  je tradicija izrade pokladnih maski kao i sam pokladni ritual, u kojem sudjeluje cijelo mjesto. 
Da bi se narodni običaji i tradicija održali, prenijeli mlađim generacijama, ali i predstavili turistima, početkom rujna
održava se manifestacija  Loparska noć – Povratak korijenima.

Uz uprizorenje života sv. Marina i njegova odlaska s otoka, Loparska noć je jednodnevna prezentacija starih loparskih običaja, te zanata i umijeća kojima su se naši stari bavili, alata kojima su se koristili, njihovih prehrambenih navika, a ponešto od svega još se i danas nađe u uporabi ili se cijeni kao vrijedan podsjetnik na prošla vremena.

Križevo

Zadnje nedjelje u travnju zavjetni je blagdan svih Rabljana, pa tako i Loparana – Križi, kada vjernici svih župa na otoku
hodočaste u grad Rab. Zavjet je povezan s epidemijom kuge koja je harala otokom sredinom 15. st. pritisnuti tom
velikom nevoljom, mnogi su spasenje i nadu pronašli u vjeri, pa su sebe i svoje potomke zavjetovali Spasitelju Isusu
Kristu. Toga dana Loparani u velikoj povorci pješače (preko brda, Premužićevom stazom preko Fruge) do katedrale
Uznesenja Marijina u gradu Rabu, gdje se na misnom slavlju skupljaju s hodočasnicima iz ostalih mjesta.

Flora i fauna

Otok Rab jedan je od najzelenijih otoka na Jadranu, zbog čega ga ponekad nazivaju “smaragdnim otokom”. Iako istočna strana otoka djeluje vrlo pusto, zbog bure koja zimi puše brzinom i do 200 km/h, otok je  većim dijelom prekriven zelenim površinama, ponajviše borovim šumama i šumama hrasta crnike. Na području Lopara, u područjima pjeskovitog tla, nalaze se i područja  prekrivena trstikom koja svojim korijenjem učvršćuje pijesak i sprječava eroziju tla, stvarajući jedinstvene polupustinjske krajolike. 

Flora poluotoka Lopara je izrazito raznolika jer se tu isprepliću kontinentalni i mediteranski klimatski utjecaji. Ovdje rastu brojne vrste samoniklog mediteranskog bilja, a od uzgojnih kultura valja spomenuti vinovu lozu, maslinu,
smokvu, te osobito krumpir i rajčicu. Specifično pjeskovito tlo Loparskog polja izuzetno je plodno, pa su tijekom povijesti bile poznate loparske rajčice (“pumidor”) i loparski krumpir. Danas se ove namirnice vraćaju na stol u novoj
gastronomskoj interpretaciji, ali i u tradicionalnim jelima. Kušajte ih!

Biljke poluotoka i veće koncentracije vrsta flore konstantno se označavaju unutar projekta Transverzala botana. Od životinjskih vrsta, osim kućnih ljubimaca, Loparani uzgajaju ovce, a u prirodi se najčešće sreću zec, kunić, fazan, te
neke ptice grabljivice. Na obližnjem otoku Grguru moguće je susresti i krupnu divljač poput jelena lopatara i srne. U akvatoriju Lopara obitava i nekoliko skupina dobrih dupina. Uz malo sreće možda ćete ih susresti na moru i snimiti nezaboravne prizore igre dupina.

Okolni otočići

Lopar okružuju brojni otoci i otočići idealni za dnevne izlete. Najpopularniji među njima su Goli otok, Grgur, Lukovac i Školjić.

Goli otok nezaobilazna je izletnička destinacija – u prošlosti bio je  poznat  kao najveća kaznionica  na području bivše Jugoslavije, te i dan danas izaziva zanimanje brojnih posjetitelja zbog vidljivih ostataka svoje surove prošlosti. Danas je popularan i kao trekking lokacija, pa se na njemu povremeno održava utrka Rab Trekk. Opremite se vodom i dobrom obućom i istražite sve tajne Golog otoka.

Obližnji Sv. Grgur privući će vas uvalama okruženima gustim zelenilom, a u šetnji otokom nerijetko ćete sresti druželjubive jelene, srne i ostale životinje koje ondje obitavaju. Ponudite im jabuku i steknite novog prijatelja.

Otočić Lukovac smjestio se nedaleko Rajske plaže pa se do njega može i doplivati, što ga čini izuzetno atraktivnim i popularnim. Čest je motiv fotografija i idealan memento s otoka Raba.

Otočić Školjić pažnju posjetitelja privlači zanimljivim oblicima stijena, pa uz malo mašte ondje možete naći bezbroj likova u kamenu.

Izdvojeno

Samba festival

Podsjećajući na Copacabanu, Rajska plaža je idealno mjesto za oživjeti izvorni brazilski ples sambu pri čemu se okuplja veliki broj samba skupina.

Skulpture u pijesku

Rajska plaža tijekom lipnja pretvara se u atelje na otvorenom, gdje brojni mladi umjetnici stvaraju originalne skulpture u pijesku.

MTB 4 Islands

MITAS 4 islands je brdska biciklistička utrka preko 4 kvarnerska otoka – utrka u kojoj je svaki otok jedna etapa, kozji putevi su staza, a more vam stalno namiguje!

Plaćanje turističke pristojbe (boravišne pristojbe)

Platitelj: Ime i prezime, adresa
Primatelj: TZO Lopar
Model: HR 67
Broj računa primatelja (IBAN): HR7210010051762404745
Poziv na broj odobrenja: OIB iznajmljivača
Opis plaćanja: plaćanje turističke pristojbe

Turistička (boravišna) pristojba obračunava se na slijedeći način:

ukupan broj postelja x visina paušala turističke pristojbe = paušal boravišne (turističke) pristojbe

- Visina turističke pristojbe za iznajmljivače u Loparu je 55,00 € po krevetu (glavni i pomoćni ležaji se isto obračunavaju).
Turistička pristojba se uplaćuje na račun područne turističke zajednice, gdje se mogu preuzeti i uplatnice. Uplatnice se mogu preuzeti i iz sustava eVisitor. Pristojba se može platiti jednokratno do 31.07. ili u tri jednaka obroka s rokovima dospijeća do 31.7., do 31.8., te do 30.9.

 

 

Za sve eventualne nejasnoće, stojimo Vam na raspolaganju.
Tel: 051 775 508
Ured TZO Lopar

Plaćanje turističke članarine

Platitelj: Ime i prezime, adresa
Primatelj: TZO Lopar
Model: HR 67
Broj računa primatelja (IBAN): HR3410010051762427157
Poziv na broj odobrenja: OIB iznajmljivača
Opis plaćanja: plaćanje turističke članarine

Novi Pravilnik o visini članarine TZ utvrdio je godišnji paušalni iznos članarine po krevetu u iznosu od 45,00kn (5,97 ) za glavni ležaj a 22,50kn (50%) (2,98 ) za pomoćne ležajeve.

Iako se članarina turističkim zajednicama ili turistička članarina, više neće računati na temelju svih primitaka u protekloj godini, domaćin je obvezan iskazati primitke u obrascu EP na temelju knjige Evidencija o prometu, zbog evidencije prometa u Poreznoj upravi.

Turističku članarinu moguće je platiti jednokratno do 31.07. ili u tri jednaka obroka od 31.07., 31.08. i 30.09.

1€ = 7,5345 kn

Iznajmljivač je dužan podnositi i Obrazac TZ2 nadležnoj poreznoj upravi do 15.01. tekuće godine.

Fruga Art Trail

 
Nastala je umjetnička staza Fruga Art Trail koja poziva posjetitelje na šetnju Premužićevom stazom na visoravni kako bi otkrili krajobrazne umjetničke projekte na različitim lokacijama.

 

Animacije - aerobik na plaži

RAJSKA PLAŽA ČRNIKA - Ponedjeljak - petak od 10:00h

LIVAČINA - Ponedjeljak - Srijeda - Petak od 17:00h

GORNJI MEL - Utorak i Četvrtak od 17h

 

Čestit Božić i sretna nova 2022. godina!

 

Vaša TZO Lopar 

Festival skulpture u pijesku 2022

Festival skulpture u pijesku i ove godine se održava na prekrasnoj Rapskoj plaži od 28.lipnja do 01. srpnja!

Pridružite nam se!

 

Geopark Lopar

Geološki vrt Lopar s ukupno 50 označenih geoloških točaka, u sklopu Geoparka otoka Raba obiluje geološkim zanimljivostima i rijetkom vegetacijom

Rab island Trail 2022

Rab Island Trail jedno od najpopularnijih trkališta Hrvatske treking lige, koje se održava od 2007. godine. Sudionici sudjeluju u 3 kategorije za muškarce i 3 za žene.

 Pridružite nam se ove godine 01. listopada!

Mala Gospa

Proslava započinje rano ujutro (8. rujna), kada se hodočasnici u pratnji brojnih turista okupljaju oko crkve Rođenja Male Gospe, a bogoslužja se održavaju u 10:00, 15:00 i 17:00.

Mesopust u Loparu

Loparski maškari su ponos mjesta jer njihova tradicija traje više od 150 godina. Na otoku Rabu Lopar je jedino mjesto sa specifičnom pokladnom tradicijom, autohtonom maskom i običajima. 

Festival skulptura u pijesku

Rajska plaža postaje nadrealni svijet skulptura od pijeska od kojih zastaje dah! Sudjelujte u našem festivalu skulptura od pijeska i uživajte u umjetnosti izrade skulptura od pijeska!

Rab Archaeological Traces

U netaknutim otočnim krajolicima projektom Rab Archaeological (T)races prezentirana je vrijedna arheološka, sakralna i etnografska baština koja datira od prapovijesti pa do početka 20. st. Lokaliteti su prezentirani na 34 info točke.

Aktivnosti

Za sve one koji žele svoj sunčani odmor provesti aktivno, prepustite se avanturističkom i športskom duhu i odmorite se na otoku Rabu.

U ponudi su brojni moderno opremljeni sportski tereni među kojima se ističu teniski tereni i malonogometno igralište s umjetnom travom.

Lopar nudi svakodnevno poludnevna putovanja brodom sa staklenim dnom u akvatoriju Lopara i Golog otoka i Grgura.

Posebnosti Lopara

Pješčani raj

Bogata kultura i povijest

Oaza prirodnih ljepota

LOPAR otok Rab