Gastronomija Lopara

Birajte između bogate ponude tradicionalnih ribljih specijaliteta i mesnih jela, morskih plodova iz našeg čistog mora, popularnih internacionalnih jela poput pizze i tjestenine te ukusnih slastica.

Gastronomska ponuda u Loparu izuzetno je bogata – tu ćete u pedesetak restorana, gostionica, konoba i pizzeria pronaći niz ribljih, mesnih i vegetarijanskih specijaliteta.

Ono čime se Loparani ponose jest ponuda prirodno uzgojenog raznovrsnog povrća iz domaćih vrtova. Tako ćete u mnogim ugostiteljskim objektima diljem Lopara pronaći ponudu loparskog „kumpira“ (krumpir) i rajčice (takozvanog „pumidora“), a oba su prepoznatljivog okusa i vrhunske kvalitete zbog načina uzgoja i pogodnog tla iz Loparskog polja. Osim krumpira i rajčice, tu ćete pronaći domaću salatu, papriku, krastavce, luk (bijeli i crveni) i ostalo fino, zdravo i okusom bogato povrće iz našeg podneblja.

Naglasak je na domaćoj i zdravoj hrani, a u ponudi ćete često pronaći riblje specijalitete, razne školjke i mekušce spremljene na tradicionalan način. Neka od tradicionalnih ribljih jela koja su gotovo svakodnevno bila na meniju naših starih Loparana, a danas ih možete pronaći u restoranima su bakalar s krumpirom, štokalj pod peku (hobotnica), gulaš od sipe s makaronima, salata od hobotnice, slana riba i gulaš od štoklja s pulintom (hobotnica sa palentom). U novije vrijeme ta je ponuda obogaćena i dagnjama i škampima na buzaru.

Osim plodova iz našeg čistog mora, tu su i mesna jela koja ćete često pronaći pripremljena na tradicionalan način. Pa tako preporučamo da isprobate janjetinu pod peku, janjetinu s mladim krumpirom te domaće njoke i pašticadu.

Osim tradicionalnih, tu je i niz internacionalnih jela stalno prisutnih u ponudi, pa ćete tako pronaći i pizze, tjestenine, razna mesna i vegetarijanska jela, ali i bezglutenska jela. Naši ugostitelji kontinuirano oplemenjuju jelovnike domaćim jelima od sezonskih namirnica, pa preporučamo da upitate svog konobara za savjet i odvažite su kušati nešto novo. Nećete požaliti!

Od slastica preporučamo da isprobate fritule (frite) i hroštule pripremljene po receptima naših baka, a od zdravijih slastica preporučamo suhe smokve. Svježe ubrane, zrele plodove stavite na žičanu rešetku na sunčano i prozračno mjesto, okretati svaka 2 dana, a nakon 6 dana, kada se smokva potpuno osuši, ukuhati more i kratko uroniti smokvu. Oduševiti ćete se!

Ono čime se rabljani ponose je poznata Rapska torta, torta s bademima koja je prvi put pripremljena 1177. godine, kada je papa Aleksandar III praćen s deset galija odlučio potražiti sklonište da bi izbjegao brodolom zbog nevere (prema legendi). Specifičnost i posebnost ove torte jest da je izvorni recept sačuvan kod časnih sestara benediktinki u samostanu Sv. Andrije izvornim krasopisom, u čemu i jest prava ljepota.

Uz sve ove delicije, preporučamo čašu dobrog vina, ali i koju čašicu domaće rakije!

Dobar tek 🙂 

Izdvojeno

Samba festival

Podsjećajući na Copacabanu, Rajska plaža je idealno mjesto za oživjeti izvorni brazilski ples sambu pri čemu se okuplja veliki broj samba skupina.

Skulpture u pijesku

Rajska plaža tijekom lipnja pretvara se u atelje na otvorenom, gdje brojni mladi umjetnici stvaraju originalne skulpture u pijesku.

MTB 4 Islands

MITAS 4 islands je brdska biciklistička utrka preko 4 kvarnerska otoka – utrka u kojoj je svaki otok jedna etapa, kozji putevi su staza, a more vam stalno namiguje!

Plaćanje turističke pristojbe (boravišne pristojbe)

Platitelj: Ime i prezime, adresa
Primatelj: TZO Lopar
Model: HR 67
Broj računa primatelja (IBAN): HR7210010051762404745
Poziv na broj odobrenja: OIB iznajmljivača
Opis plaćanja: plaćanje turističke pristojbe

Turistička (boravišna) pristojba obračunava se na slijedeći način:

ukupan broj postelja x visina paušala turističke pristojbe = paušal boravišne (turističke) pristojbe

- Visina turističke pristojbe za iznajmljivače u Loparu je 55,00 € po krevetu (glavni i pomoćni ležaji se isto obračunavaju).
Turistička pristojba se uplaćuje na račun područne turističke zajednice, gdje se mogu preuzeti i uplatnice. Uplatnice se mogu preuzeti i iz sustava eVisitor. Pristojba se može platiti jednokratno do 31.07. ili u tri jednaka obroka s rokovima dospijeća do 31.7., do 31.8., te do 30.9.

 

 

Za sve eventualne nejasnoće, stojimo Vam na raspolaganju.
Tel: 051 775 508
Ured TZO Lopar

Plaćanje turističke članarine

Platitelj: Ime i prezime, adresa
Primatelj: TZO Lopar
Model: HR 67
Broj računa primatelja (IBAN): HR3410010051762427157
Poziv na broj odobrenja: OIB iznajmljivača
Opis plaćanja: plaćanje turističke članarine

Novi Pravilnik o visini članarine TZ utvrdio je godišnji paušalni iznos članarine po krevetu u iznosu od 45,00kn (5,97 ) za glavni ležaj a 22,50kn (50%) (2,98 ) za pomoćne ležajeve.

Iako se članarina turističkim zajednicama ili turistička članarina, više neće računati na temelju svih primitaka u protekloj godini, domaćin je obvezan iskazati primitke u obrascu EP na temelju knjige Evidencija o prometu, zbog evidencije prometa u Poreznoj upravi.

Turističku članarinu moguće je platiti jednokratno do 31.07. ili u tri jednaka obroka od 31.07., 31.08. i 30.09.

1€ = 7,5345 kn

Iznajmljivač je dužan podnositi i Obrazac TZ2 nadležnoj poreznoj upravi do 15.01. tekuće godine.

Fruga Art Trail

 
Nastala je umjetnička staza Fruga Art Trail koja poziva posjetitelje na šetnju Premužićevom stazom na visoravni kako bi otkrili krajobrazne umjetničke projekte na različitim lokacijama.

 

Animacije - aerobik na plaži

RAJSKA PLAŽA ČRNIKA - Ponedjeljak - petak od 10:00h

LIVAČINA - Ponedjeljak - Srijeda - Petak od 17:00h

GORNJI MEL - Utorak i Četvrtak od 17h

 

Čestit Božić i sretna nova 2022. godina!

 

Vaša TZO Lopar 

Festival skulpture u pijesku 2022

Festival skulpture u pijesku i ove godine se održava na prekrasnoj Rapskoj plaži od 28.lipnja do 01. srpnja!

Pridružite nam se!

 

Geopark Lopar

Geološki vrt Lopar s ukupno 50 označenih geoloških točaka, u sklopu Geoparka otoka Raba obiluje geološkim zanimljivostima i rijetkom vegetacijom

Rab island Trail 2022

Rab Island Trail jedno od najpopularnijih trkališta Hrvatske treking lige, koje se održava od 2007. godine. Sudionici sudjeluju u 3 kategorije za muškarce i 3 za žene.

 Pridružite nam se ove godine 01. listopada!

Mala Gospa

Proslava započinje rano ujutro (8. rujna), kada se hodočasnici u pratnji brojnih turista okupljaju oko crkve Rođenja Male Gospe, a bogoslužja se održavaju u 10:00, 15:00 i 17:00.

Mesopust u Loparu

Loparski maškari su ponos mjesta jer njihova tradicija traje više od 150 godina. Na otoku Rabu Lopar je jedino mjesto sa specifičnom pokladnom tradicijom, autohtonom maskom i običajima. 

Festival skulptura u pijesku

Rajska plaža postaje nadrealni svijet skulptura od pijeska od kojih zastaje dah! Sudjelujte u našem festivalu skulptura od pijeska i uživajte u umjetnosti izrade skulptura od pijeska!

Rab Archaeological Traces

U netaknutim otočnim krajolicima projektom Rab Archaeological (T)races prezentirana je vrijedna arheološka, sakralna i etnografska baština koja datira od prapovijesti pa do početka 20. st. Lokaliteti su prezentirani na 34 info točke.

Aktivnosti

Za sve one koji žele svoj sunčani odmor provesti aktivno, prepustite se avanturističkom i športskom duhu i odmorite se na otoku Rabu.

U ponudi su brojni moderno opremljeni sportski tereni među kojima se ističu teniski tereni i malonogometno igralište s umjetnom travom.

Lopar nudi svakodnevno poludnevna putovanja brodom sa staklenim dnom u akvatoriju Lopara i Golog otoka i Grgura.

Posebnosti Lopara

Pješčani raj

Bogata kultura i povijest

Oaza prirodnih ljepota

LOPAR otok Rab