Gastro manifestacije

Dani šparoga

Šparoga je jedna od najcijenjenijh samoniklih biljaka koje uspijevaju na našem otoku. Ne propustite uživati u specifičnom okusu ove nadasve zdrave biljke koja se bere od ožujka do svibnja, a u travnju je na vrhuncu dostupnosti.
I ovog je travnja osvojila kuhinje naših brojnih restorana koji će vam ponuditi proljetne tanjure s brojnim jelima spravljenima od mladih zelenih izdanaka.

Gastro druženje u danima šparoga okrunit će se završnom feštom na trgu sv. Kristofora u Rabu gdje se spravlja velika fritaja od šparoga.
Dođite na Rab tijekom travnja, u vrijeme Dana šparoga, prošetajte rapskim proplancima i šumama te uživajte u delicijama spravljenim od naših divljih zelenih šparoga.
Popis restorana koji sudjeluju potražite na plakatu manifestacije.

Festival otočne janjetine

Očuvanost prirode, izobilje raznovrsne vegetacije, blizina mora – idealni su uvjeti za uzgoj prvoklasne rapske janjetine. Uobičajeno se priprema na ražnju uz pečeni krumpir, na lešo uz kiseli kupus, na juhu, ali ovo meko meso rapske janjetine zaslužuje mnogo više.
Stoga tijekom svibnja, u sklopu Festivala otočne janjetine, nekolicina rapskih restorana priprema posebne kulinarske kreacije od ovog izuzetno ukusnog mesa. Konkretna jela nećemo spominjati, već ćemo ovaj užitak iznenađenja prepustiti vama. Pozivamo vas da pratite miris otočne janjetine i uživate u istraživanju ponuđenih delicija.

Festival otočne janjetine kulminira završnom Izložbom rapske ovce. Izložba se održava na u kampu Padova III u gradu Rabu. Vrijedni će vam otočani pokazati svoje ovce od kojih uzgoje ovo prvoklasno meso i vrhunski ovčji sir. Dakako uživat ćete u ukusnim obrocima pečene janjetine, „tripicama“ i ovčjem siru.
Ako ste ljubitelj janjetine, ne sumnjamo da ćete poželjeti vratiti se na otok i svoja nepca ponovo počastiti vrhunskim okusom rapske janjetine.
Popis restorana koji sudjeluju potražite na plakatu manifestacije.

Krumpirfest

Krumpir je namirnica koja je othranila brojne generacije Rabljana, a upravo ovaj domaći je posebnog, jedinstvenog okusa zbog specifičnog sastava tla i soli koje donosi bura. Domaći ga nazivaju “kumpir”, a Loparani su mu odali počast uvrstivši njegov cvijet u svoj općinski grb. Naši ugostitelji s ponosom spremaju delicije s domaćim krumpirom.

Krumpirfest je svojevrsna kulminacija sezone krumpira tijekom koje se u restoranima nude posebna autohtona jela s krumpirom, a završna fešta održava se krajem lipnja na Rajskoj plaži, ispred kampa “San Marino”, s bogatom gastronomskom ponudom na temu domaćeg krumpira, glazbenim programom, animacijom za djecu, nagradnim igrama i natjecanjima…
Popis restorana koji sudjeluju u Krumpirfestu potražite na plakatu manifestacije.

Pumidorfest

Pumidora (rajčice) ima raznih sorti, oblika, okusa, ali Rabljani kažu da je naš domaći ipak najukusniji. To je zbog podneblja i tla u kojem raste, ali i ljubavi težaka koji ga uzgajaju. Cvijet pumidora sastavni je dio grba Općine Lopar i gotovo da se ne može spremiti pravo domaće jelo bez te rajske delicije.

U Pumidorfest se uključuju gotovo svi restorani, koji tijekom sezone nude specijalitete s domaćim pumidorima a kulminacija sredinom kolovoza na otvorenom. Velika fešta održava se na Rajskoj plaži, ispred kampa San Marino, s bogatom gastro-ponudom, natjecanjem za turiste u spremanju salse u kotliću i brojnim nagradama…Ukratko, prava fešta od pumidora!
Popis restorana koji sudjeluju u Pumidorfestu potražite na plakatu manifestacije.

Izdvojeno

Samba festival

Podsjećajući na Copacabanu, Rajska plaža je idealno mjesto za oživjeti izvorni brazilski ples sambu pri čemu se okuplja veliki broj samba skupina.

Skulpture u pijesku

Rajska plaža tijekom lipnja pretvara se u atelje na otvorenom, gdje brojni mladi umjetnici stvaraju originalne skulpture u pijesku.

MTB 4 Islands

MITAS 4 islands je brdska biciklistička utrka preko 4 kvarnerska otoka – utrka u kojoj je svaki otok jedna etapa, kozji putevi su staza, a more vam stalno namiguje!

Fruga Art Trail

 
Nastala je umjetnička staza Fruga Art Trail koja poziva posjetitelje na šetnju Premužićevom stazom na visoravni kako bi otkrili krajobrazne umjetničke projekte na različitim lokacijama.

 

Animacije - aerobik na plaži

RAJSKA PLAŽA ČRNIKA - Ponedjeljak - petak od 10:00h

LIVAČINA - Ponedjeljak - Srijeda - Petak od 17:00h

GORNJI MEL - Utorak i Četvrtak od 17h

 

Čestit Božić i sretna nova 2022. godina!

 

Vaša TZO Lopar 

Festival skulpture u pijesku 2022

Festival skulpture u pijesku i ove godine se održava na prekrasnoj Rapskoj plaži od 28.lipnja do 01. srpnja!

Pridružite nam se!

 

Geopark Lopar

Geološki vrt Lopar s ukupno 50 označenih geoloških točaka, u sklopu Geoparka otoka Raba obiluje geološkim zanimljivostima i rijetkom vegetacijom

Rab island Trail 2022

Rab Island Trail jedno od najpopularnijih trkališta Hrvatske treking lige, koje se održava od 2007. godine. Sudionici sudjeluju u 3 kategorije za muškarce i 3 za žene.

 Pridružite nam se ove godine 01. listopada!

Mala Gospa

Proslava započinje rano ujutro (8. rujna), kada se hodočasnici u pratnji brojnih turista okupljaju oko crkve Rođenja Male Gospe, a bogoslužja se održavaju u 10:00, 15:00 i 17:00.

Mesopust u Loparu

Loparski maškari su ponos mjesta jer njihova tradicija traje više od 150 godina. Na otoku Rabu Lopar je jedino mjesto sa specifičnom pokladnom tradicijom, autohtonom maskom i običajima. 

Festival skulptura u pijesku

Rajska plaža postaje nadrealni svijet skulptura od pijeska od kojih zastaje dah! Sudjelujte u našem festivalu skulptura od pijeska i uživajte u umjetnosti izrade skulptura od pijeska!

Rab Archaeological Traces

U netaknutim otočnim krajolicima projektom Rab Archaeological (T)races prezentirana je vrijedna arheološka, sakralna i etnografska baština koja datira od prapovijesti pa do početka 20. st. Lokaliteti su prezentirani na 34 info točke.

Aktivnosti

Za sve one koji žele svoj sunčani odmor provesti aktivno, prepustite se avanturističkom i športskom duhu i odmorite se na otoku Rabu.

U ponudi su brojni moderno opremljeni sportski tereni među kojima se ističu teniski tereni i malonogometno igralište s umjetnom travom.

Lopar nudi svakodnevno poludnevna putovanja brodom sa staklenim dnom u akvatoriju Lopara i Golog otoka i Grgura.

Posebnosti Lopara

Pješčani raj

Bogata kultura i povijest

Oaza prirodnih ljepota

LOPAR otok Rab