Tradicijske manifestacije

Loparska noć

Da bi se narodni običaji i tradicija održali i prenijeli mlađim generacijama, te predstavili turistima na zanimljiv način,  u Loparu se od 2007. održava manifestacija “Loparska noć – povratak korijenima”. Od samih početaka Loparska noć oduševljava sve prisutne, jer u svojevrsnom  igrokazu uključuje cijelo mjesto i sve prisutne, kostimirani su  brojni mještani i otočani, a u aktivnostima nerijetko sudjeluju i sami turisti.

 

Loparska noć oživljava i prezentira stare zanate i umijeća kojima su se Loparani bavili, autentične alate kojima su se koristili, njihove davne prehrambene navike. Tragovi su prisutni u svakodnevnom životu, ponešto  se još i danas nađe u uporabi li se cijeni kao vrijedan podsjetnik na prošla vremena. 

Vrhunac večeri je dostojanstvena povorka koja iz Lopara ispraća sv. Marina, prema lokalnoj legendi kojom je sv. Marin rođenjem vezan za Lopar.

Ribarske fešte

Ribarenje je othranilo brojne generacije u Loparu, a i danas se neke obitelji aktivno bave ribarstvom te na loparske stolove donose svježu ribu iz našeg akvatorija. Iako se danas koriste suvremene tehnike, nismo zaboravili ni na tradicijski način ribarenja.
Tijekom ljeta u Loparu se održava nekoliko ribarskih fešta, vrlo popularnih i među turistima i među mještanima.

Loparski ribari demonstriraju starinski način ribolova potežući mrežu iz mora, a svježe ulovljena riba priprema se na razne načine, pred očima prisutnih. KUD San Marino predstavlja tradicionalne plesove tanac i pojku uz zvukove pučkog puhačkog glazbala, miha.
Uz izvrsnu hranu, čašu domaćeg vina i veselu živu glazbu lako je opustiti se i uživjeti u jednostavnu primorsku idilu našeg malog ribarskog mjesta, pa ne propustite sudjelovati na našoj ribarskoj fešti.

Eko-etno fest 

Volite autohtono i tražite autentično? Eko-etno fest je upravo za vas!
Ručno rađeni suveniri, domaći proizvodi te puno ljubavi utkano u svaki proizvod mame vas da ih uzmete u ruku i razgledate, sve dok ne pronađete nešto baš po svome guštu!
Uvertira je to u večernji program prezentacije tradicionalnog puhačkog instrumenta – MIHA, koji nekad bio jedini instrument na ovim prostorima i koji je uveseljavao ljude u svim prigodama. U mih (gajde) se puhalo na proslavama vjenčanja i rođenja, uz njega se plesalo za blagdane i maškare….

Uvertira je to u večernji program prezentacije tradicionalnog puhačkog instrumenta – MIHA, koji nekad bio jedini instrument na ovim prostorima i koji je uveseljavao ljude u svim prigodama. U mih (gajde) se puhalo na proslavama vjenčanja i rođenja, uz njega se plesalo za blagdane i maškare…. Na Smotri miha možete doživjeti djelić nekadašnjeg ugođaja iz života ovdašnjih ljudi, njihove plesove, pjesme, veselje… Zasigurno ćete i Vi nakon toga biti veseliji!
Eko-Etno fest se održava na otvorenom, u prekrasnom ambijentu parka “Kapić”. Ulaz je besplatan.

Mala gospa

Lopar ima dugu tradiciju obilježavanja zavjetnog blagdana Male gospe, 8. rujna. Tijekom ovog blagdana gosti Lopara na cjelovit način mogu upoznati kulturu mjesta, od religijskih i kulturnih običaja i tradicionalne gastronomije, do suvremenih glazbenih i gastronomskih dostignuća.
Proslava počinje već od ranog jutra, kad se hodočasnici praćeni brojnim turistima okupljaju oko crkve Rođenja Blažene Djevice Marije, a svete mise održavaju se u 10:00, 15.00 i 17.00.

U poslijepodnevnim satima priprema se pučka svečanost, uz obavezna tradicionalna jela od kojih svakako valja izdvojiti i kušati sočivo (bogata juha s grahom, slanutkom, lećom i kukuruzom), a diljem mjesta tijekom cijeloga dana peku se janjetina, odojak i vol na ražnju.
Centralno mjesto proslave je veliki šator u kojem mještani pripremaju zabavni program uz nastupe KUD “San Marino” i gostujućih folklornih ili pjevačkih skupina, a kulminacija večeri je koncert popularne domaće estradne zvijezde.

Rabska fjera

Rabska fjera je prvi, najveći i najznačajniji srednjevjekovni festival u Hrvatskoj. Temelji se na tradiciji započetoj 21. srpnja 1364. kada je rapsko gradsko vijeće odlučilo odati počast kralju Ljudevitu Velikom koji je Rab oslobodio mletačke vlasti. Taj se dan posvećuje i sv. Kristoforu, svecu zaštitniku grada Raba. Fjera je u prošlosti trajala 14 dana, kada je stanovništvo otoka slavilo moći sveca kojemu se pripisuje zasluga za spašavanje grada od uništenja, a tijekom Fjere svi su stanovnici bili jednaki, i siromasi i plemstvo jednako su slavili i uživali u slobodi.

Tijekom Fjere stari se grad Rab vraća u prošlost. Mali obrtnički dućani i zanatske radionice izlaze na gradske ulice nudeći posjetiteljima jedinstvenu priliku da na licu mjesta vide kako se na tradicionalni način izrađuje pojas za hlače ili mirisna pomada, ili kako se pletu bogate frizure i ukrašavaju sićušnim cvjetićima, baš kao u srednjem vijeku. Zrakom se širi miris svježe prženih šulčića, dok na plaži pod zidinama grada niče cijelo ribarsko naselje izgrađeno u potpunosti tradicionalnim alatima, čak se i djeca igraju tradicionalnim igračkama.
Tijekom Fjere ulice odzvanjaju glazbom i pjesmom, a posjetitelji u prolazu kušaju svježe pečenu tunjevinu, fritule, sir i vino.

Loparski maškari

Tradicija karnevala prisutna je diljem Mediterana, a u našim krajevima zadržale su se narodne tradicije i običaji. Kako pokladne maske imaju zadatak otjerati zimu da bi moglo nastupiti proljeće, pokladne maske moraju biti strašne, zubate i rogate, kako bi prestrašile zimu i otjerale ju.

Loparski maškari su ponos mjesta jer njihova tradicija traje više od 150 godina. Na otoku Rabu Lopar je jedino mjesto sa specifičnom pokladnom tradicijom, autohtonom maskom i običajima.  Posljednjeg dana karnevala, na tzv. Mesopust, loparski maškari stavljaju tradicionalnu pokladnu masku, klobuk i vizeru, te pjevajući stare loparske pjesme obilaze mjesto i tjeraju zimu, ulazeći u kuće mještana koji ih nude okrijepom, domaćim jelima i pićem.

Izdvojeno

Samba festival

Podsjećajući na Copacabanu, Rajska plaža je idealno mjesto za oživjeti izvorni brazilski ples sambu pri čemu se okuplja veliki broj samba skupina.

Skulpture u pijesku

Rajska plaža tijekom lipnja pretvara se u atelje na otvorenom, gdje brojni mladi umjetnici stvaraju originalne skulpture u pijesku.

MTB 4 Islands

MITAS 4 islands je brdska biciklistička utrka preko 4 kvarnerska otoka – utrka u kojoj je svaki otok jedna etapa, kozji putevi su staza, a more vam stalno namiguje!

Plaćanje turističke pristojbe (boravišne pristojbe)

Platitelj: Ime i prezime, adresa
Primatelj: TZO Lopar
Model: HR 67
Broj računa primatelja (IBAN): HR7210010051762404745
Poziv na broj odobrenja: OIB iznajmljivača
Opis plaćanja: plaćanje turističke pristojbe

Turistička (boravišna) pristojba obračunava se na slijedeći način:

ukupan broj postelja x visina paušala turističke pristojbe = paušal boravišne (turističke) pristojbe

- Visina turističke pristojbe za iznajmljivače u Loparu je 55,00 € po krevetu (glavni i pomoćni ležaji se isto obračunavaju).
Turistička pristojba se uplaćuje na račun područne turističke zajednice, gdje se mogu preuzeti i uplatnice. Uplatnice se mogu preuzeti i iz sustava eVisitor. Pristojba se može platiti jednokratno do 31.07. ili u tri jednaka obroka s rokovima dospijeća do 31.7., do 31.8., te do 30.9.

 

 

Za sve eventualne nejasnoće, stojimo Vam na raspolaganju.
Tel: 051 775 508
Ured TZO Lopar

Plaćanje turističke članarine

Platitelj: Ime i prezime, adresa
Primatelj: TZO Lopar
Model: HR 67
Broj računa primatelja (IBAN): HR3410010051762427157
Poziv na broj odobrenja: OIB iznajmljivača
Opis plaćanja: plaćanje turističke članarine

Novi Pravilnik o visini članarine TZ utvrdio je godišnji paušalni iznos članarine po krevetu u iznosu od 45,00kn (5,97 ) za glavni ležaj a 22,50kn (50%) (2,98 ) za pomoćne ležajeve.

Iako se članarina turističkim zajednicama ili turistička članarina, više neće računati na temelju svih primitaka u protekloj godini, domaćin je obvezan iskazati primitke u obrascu EP na temelju knjige Evidencija o prometu, zbog evidencije prometa u Poreznoj upravi.

Turističku članarinu moguće je platiti jednokratno do 31.07. ili u tri jednaka obroka od 31.07., 31.08. i 30.09.

1€ = 7,5345 kn

Iznajmljivač je dužan podnositi i Obrazac TZ2 nadležnoj poreznoj upravi do 15.01. tekuće godine.

Fruga Art Trail

 
Nastala je umjetnička staza Fruga Art Trail koja poziva posjetitelje na šetnju Premužićevom stazom na visoravni kako bi otkrili krajobrazne umjetničke projekte na različitim lokacijama.

 

Animacije - aerobik na plaži

RAJSKA PLAŽA ČRNIKA - Ponedjeljak - petak od 10:00h

LIVAČINA - Ponedjeljak - Srijeda - Petak od 17:00h

GORNJI MEL - Utorak i Četvrtak od 17h

 

Čestit Božić i sretna nova 2022. godina!

 

Vaša TZO Lopar 

Festival skulpture u pijesku 2022

Festival skulpture u pijesku i ove godine se održava na prekrasnoj Rapskoj plaži od 28.lipnja do 01. srpnja!

Pridružite nam se!

 

Geopark Lopar

Geološki vrt Lopar s ukupno 50 označenih geoloških točaka, u sklopu Geoparka otoka Raba obiluje geološkim zanimljivostima i rijetkom vegetacijom

Rab island Trail 2022

Rab Island Trail jedno od najpopularnijih trkališta Hrvatske treking lige, koje se održava od 2007. godine. Sudionici sudjeluju u 3 kategorije za muškarce i 3 za žene.

 Pridružite nam se ove godine 01. listopada!

Mala Gospa

Proslava započinje rano ujutro (8. rujna), kada se hodočasnici u pratnji brojnih turista okupljaju oko crkve Rođenja Male Gospe, a bogoslužja se održavaju u 10:00, 15:00 i 17:00.

Mesopust u Loparu

Loparski maškari su ponos mjesta jer njihova tradicija traje više od 150 godina. Na otoku Rabu Lopar je jedino mjesto sa specifičnom pokladnom tradicijom, autohtonom maskom i običajima. 

Festival skulptura u pijesku

Rajska plaža postaje nadrealni svijet skulptura od pijeska od kojih zastaje dah! Sudjelujte u našem festivalu skulptura od pijeska i uživajte u umjetnosti izrade skulptura od pijeska!

Rab Archaeological Traces

U netaknutim otočnim krajolicima projektom Rab Archaeological (T)races prezentirana je vrijedna arheološka, sakralna i etnografska baština koja datira od prapovijesti pa do početka 20. st. Lokaliteti su prezentirani na 34 info točke.

Aktivnosti

Za sve one koji žele svoj sunčani odmor provesti aktivno, prepustite se avanturističkom i športskom duhu i odmorite se na otoku Rabu.

U ponudi su brojni moderno opremljeni sportski tereni među kojima se ističu teniski tereni i malonogometno igralište s umjetnom travom.

Lopar nudi svakodnevno poludnevna putovanja brodom sa staklenim dnom u akvatoriju Lopara i Golog otoka i Grgura.

Posebnosti Lopara

Pješčani raj

Bogata kultura i povijest

Oaza prirodnih ljepota

LOPAR otok Rab